Z czym pić Jagera
Jägermeister to niemiecki likier ziołowy stworzony, jak mówi producent z 56 ziół. Po rocznym macerowaniu ziół w dębowych beczkach otrzymany ekstrakt rozcieńczany jest wodą, alkoholem i karmelem. Otrzymany w ten sposób 35% trunek, rozlewany jest do butelek od 20 ml aż do 1,75 l.
Historia trunku i specyfika Jagera
Legenda głosi, że Jägermeister jest trunkiem wywodzącym się ze średniowiecza i był pijany przez łowczych pracujących dla dworu. Receptura została jednak opracowana w dopiero XX wieku. W roku 1934 Niemiec Carl Mast, syn wytwórcy spirytusu i handlarza win, jednocześnie zapalony myśliwy opracował recepturę tego likieru. Zestaw ziół i dodatków jest firmową tajemnicą. Inni producenci próbowali stworzyć podobny trunek, jednak Jager jest uznawany za niedościgły ideał. W przypadku tego likieru, oprócz zawartości olbrzymie znaczenie ma opakowanie i grafika, które towarzyszą tej marce. Wyróżniająca się prostokątna butelka z ciemnozielonego szkła, sprawiająca, że transport napoju jest bezpieczniejszy, a słońce nie dociera do zawartości. Znak firmowy to jeleń z krzyżem między rogami.
Poprzez swój ziołowy, gorzko-słodki smak na początku swojej światowej sławy, w niektórych krajach postrzegany był jako lekarstwo na niestrawność. Jak głosi anegdota, w czasie prohibicji w USA, był jedynym alkoholem dopuszczonym do sprzedaży. Amerykanie nie mogli sobie wyobrazić, że Jägermeistera można pić inaczej niż parę kropel w przypadku dolegliwości żołądkowych.
Do kogo jest kierowany Jager, a więc Jägermeister?
Światową sławę “Jagerowi” przyniosł Sidney Frank, który był w latach 80 był importerem Jägermeistera do Stanów Zjednoczonych. Na rynku niemieckim, trunek ten był skierowany do środowisk konserwatywnych, statecznych i dobrze zarabiających. Sidney Frank postanowił odwrócić strategię reklam europejskich i zwrócił się w stronę młodzieży, studentów. Wypromował Jägermeister jako doskonały alkohol imprezowy. W ślad za sukcesem w USA firma zaczęła powiększać swój asortyment sprzedaży. Powstały pierwsze napoje typu RTD (ready to drink), nowe odmiany Manifest, Hot Ginger, Cold Brew. Z biegiem czasu Jägermeister stał się popularny w środowisku muzyków i fanów metal i hard rocka. Strategia firmy jest na tyle odważna, że jako pierwsza połączyła świadomie pity alkohol ze światem sportu. Jako pierwsza firma produkująca alkohol umieściła swoje logo na koszulkach drużyny piłkarskiej. A teraz z czym najlepiej pić Jagera?
Z czym najlepiej pić Jagera?
Firma, wypuszczając na rynek napoje typu RTD Jägermeister RAW z guaraną czy Ginger Lime z imbirem i limonką dała do zrozumienia miłośnikom Jägermeistera, że świat smaków jest otwarty i nie ma żadnych reguł. Eksperymenty i nowe łączenie nieoczywistych smaków potrafią dać dużo dobrej zabawy. Niemniej jednak jest kilka ulubionych, które Jägermeister promuje.
- ICE COLD SHOT (zamrożony kieliszek, zamrożony Jägermeister do -18° Celsjusza i to wszystko)
- NAUGHTY GERMAN (35 ml Jägermeistera, 10 ml Crème de cassis, czyli likieru z czarnej porzeczki, 10 ml syropu gomme, 15 ml soku z cytryny, skórka cytrynowa, lód)
- JÄGERMEISTER CUT (10 ml Jägermeistera, 10 ml Bourbona, skórka z cytryny)
Jägermeister łączy się z wieloma trunkami. Z mocnymi alkoholami jak whisky, rum, wódka. Z sokami owocowymi, napojami energetycznymi. Oczywiście z popularnymi napojami gazowanymi. Najczęściej do tego niemieckiego likieru barmani dodają sok z ananasa, limonkę, grenadynę. Aby podbić ziołowy smak i aromat zdarzają się koktajle z wykorzystaniem wermutu. Gama drinków jest bogata i na pewno warta sprawdzenia.
Jager to mój ulubiony alkohol